Vintern närmar sig stadigt

Då vintern närmar sig gäller det att ta det säkra före det osäkra

Även om vintern dröjer lite i år från ifjol finns den just runt hörnet. Detta kan ställa till det på flera nivåer. Varje år ser man båtar som ligger kvar vid en brygga fast i isen. Visst, vissa modeller klara detta men en vanlig fritidsbåt mår inte bra av det. Skrovet tar skada och motorn kan i värsta fall spricka på vattensidan, då fyllda rör fryser.
Men för de som ännu brukar sina båtar finns chansen till fina dagar på sjön. Även om riskerna ökar. Vattnet kyls nu snabbt ner och den tid man har om man faller i sjön blir extremt kort. Det kalla vattnet slår en i bröstet som en riktig magsugare. Tappar man kontrollen här så kan man ligga illa till. Ett bra flytplagg underlättar situationen avsevärt om man kommer i vattnet. Att satsa pengar på en så kallad överlevnadsdräkt kan absolut vara vart det. Förutom att hålla vattnet borta om man faller i, håller en dräkt även tätt för vind och väta på ytan.
Varje år händer det olyckor då personer faller överbord på grund av att durken i båten är hal då den är täckt med rimfrost. Här är kanske plastbåtar värst drabbade, men en lackad träyta är inte mycket bättre.
Sjöräddningssällskapet vill önska alla som vistas på sjön ett trevligt avslut på säsongen, men fram för allt ett säkert avslut på den.  

Bilden lånad från: http://www.jgwestin.se/staket06.htm  

Site by Strax Online - Powered by Lemon!